Welkom op mijn blog die gewijd is aan het gebruik van ICT- en in bijzonder Web 2.0-tools, in de taalklas. Ik heb deze blog in de eerste plaats gemaakt voor collega’s die net als ik op zoek zijn naar nieuwe manieren om authentieke communicatie de klas binnen te ‘smokkelen’, om zo de studenten te motiveren en te laten genieten van een vreemde taal. Het Web 2.0 is daarvoor een ideaal instrument, denk ik.

Nu, het aantal nieuwe Web 2.0-tools schiet vandaag werkelijk als paddenstoelen uit de grond. Het doel van deze blog is echter niet om er daar zoveel mogelijk van te bespreken. Ik probeer me net te beperken tot diegene die ik nu al gebruik of waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Ik hoop in elk geval dat u er iets aan heeft en dat het een inspiratiebron kan zijn voor uw eigen lespraktijk. Het spreekt voor zich dat vragen, opmerkingen en suggesties steeds van harte welkom zijn!

Klik hier voor de Spaanse "tegenhanger" van deze blog. Para la versión española de este blog, da clic aquí


zondag 29 juli 2012

Zoek op Wikipedia wat er is gebeurd op jouw verjaardag?

Wanneer je in wikipedia "dagenschema" intikt, krijg je deze kalender te zien met de dagen van het jaar. Door op een dag te klikken, zie je vervolgens wat er in de loop van de geschiedenis op die dag is gebeurd (gebeurtenissen, geboortes, overlijdens, ...). Deze pagina bestaat natuurlijk ook in andere talen (klik daarvoor op de taal naar keuze in de linkerkolom). Niet bij alle talen staat evenveel info, maar voor Spaans is de pagina in elk geval erg bruikbaar! Het lijkt me een leuke oefening om de studenten te laten opzoeken wat er is gebeurd op hun verjaardag en de leukste, interessantste, raarste weetjes te delen met hun medestudenten ('live' in de klas, of op de klaswiki, op hun blog, op een digitaal prikbord, enz...). In het geval van Spaans is dit een ideale oefening op het gebruik van de verleden tijden!

Misschien zijn er studenten die nog wel meer dingen weten die gebeurd zijn op die dag. Vergeet niet dat ze items op Wikipedia steeds zelf kunnen aanvullen. Wanneer je op "bewerken" klikt (rechts op de wikipagina) kom je op een scherm met meer uitleg hieromtrent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten